Αναζήτηση
logo
20ος Αιώνας

Στη Μικρασιατική εκστρατεία, η συμμετοχή και η προφορά των Αλμυριωτών ήταν σημαντική, οι δε θυσίες και απώλειες μεγάλες. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή στην περιοχή εγκαταστάθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα οικογένειες από την Ανατολική Ρωμυλία και τη Μικρά Ασία. Αξιοσημείωτο είναι άλλωστε ότι η Ευξεινούπολη δημιουργήθηκε στις αρχές του αιώνα εξ ολοκλήρου με πρόσφυγες από τον Εύξεινο Πόντο και στη συνέχεια από τη Μικρά Ασία. 

Μεγάλος είναι και ο αριθμός των προσφύγων που ήρθαν από την Καππαδοκία, με την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Κάτοικοι του χωριού Τσαρικλί ήρθαν στην περιοχή μας και έφτιαξαν το Αργιλλοχώρι και τον Μαυρόλοφο. Πρόσφυγες από τη Μ.Ασία, μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922, ήρθαν και στην περιοχή της Σούρπης, όπου στεγάσθηκαν στο κτίριο του Κισλά, που είχε πάψει εν τω μεταξύ να είναι στρατώνας.

Μετά τα χρόνια του Μεσοπολέμου ακολούθησαν ακόμη πιο δύσκολες εποχές για τον Ελληνισμό, με τη Γερμανοιταλική Κατοχή, την Αντίσταση και τον Eμφύλιο πόλεμο. Σημαντικές ήταν οι απώλειες στο έπος του 1940 σε όλη την περιοχή, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα άλλωστε. Οι κάτοικοι αντιστάθηκαν ηρωικά στον κατακτητή με θυσίες και τίμημα μεγάλο.

Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Βόλο το 1941. Τον Μάιο εγκαθίστανται ως στρατός κατοχής στην περιοχή του Αλμυρού. Όμως, τον Ιούνιο αναχωρούν κι αφήνουν τους Ιταλούς στη θέση τους. Γενικά στην περιοχή μας τα στρατεύματα κατοχής ήταν κυρίως Ιταλοί καραμπινιέροι παρά Γερμανοί κατακτητές, οι οποίοι περνούσαν μόνο κατά διαστήματα για ελέγχους.

plateia 1940Οι Θεσσαλοί ήταν από τους πρώτους που αντιστάθηκαν στους κατακτητές. Η έντονη δράση των ντόπιων ανταρτών οδηγεί τους Ιταλούς σε σκληρά αντίποινα, τις περισσότερες φορές απέναντι σε αμάχους. Πολλοί όμηροι, κάτοικοι της περιοχής, εκτελέστηκαν από τους Ιταλούς όπως:
α) Οι 35 εκτελεσθέντες στο νεκροταφείο του Αλμυρού στις 15 Αυγούστου 1943.
β) Λίγο έξω από τους Αγίους Θεοδώρους στις 5 Μαΐου 1943 εκτελέστηκαν 10 άτομα, εννέα από το Αχίλλειο κι ένας από τους Αγίους Θεοδώρους.

Εκτός από τις εκτελέσεις, μεγάλες ήταν οι καταστροφές των Ιταλών σε ολόκληρη την επαρχία Αλμυρού. Το 1943 πυρπολήθηκαν τόσο η πόλη του Αλμυρού όσο και όλα σχεδόν τα χωριά, όπως το Νεοχωράκι, ο Ανθότοπος, η Φυλάκη, η Ανάβρα, ο Μαυρόλοφος, ο Πλάτανος, οι Άγιοι Θεόδωροι, το Αχίλλειο, ο Δρυμώνας, η Αγία Τριάδα, η Αμαλιάπολη και η Σούρπη. Επίσης, στις 14 Αυγούστου 1943 οι Ιταλοί βομβαρδίζουν τον Πλάτανο, τη Σούρπη και τον Δρυμώνα, ενώ 3 ημέρες μετά βομβαρδίζεται και η Αμαλιάπολη. Αρκετοί ήταν οι κάτοικοι που έχασαν τη ζωή τους σ’ αυτές τις επιδρομές.

Μετά την απελευθέρωση ακολουθεί το πανελλήνιο δράμα του Εμφυλίου πολέμου, ο οποίος ήταν πιο τραγικός από τη Γερμανοιταλική κατοχή. Ως αδελφοκτόνος πόλεμος έπληξε όλη την περιοχή μας και όχι μόνο. Στρατολόγηση είχαμε και από τις δύο πλευρές σε όλα τα χωριά και ο Εμφύλιος άφησε πίσω του θύματα εκατέρωθεν.