Αναζήτηση
logo
Η Ελιά

Ελιά, ένα δώρο της φύσης. Για τους Έλληνες αλλά και όλους τους μεσογειακούς λαούς, εδώ και χιλιετίες η ελιά έχει συνδεθεί με την καθημερινότητα και τις συνήθειές τους. Έχει αφήσει τα ίχνη της σε όλους τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στα παράλια της. Η ελιά ευδοκιμεί σχεδόν αποκλειστικά στην λεκάνη της Μεσογείου. Είναι αιωνόβιο δέντρο, που ευδοκιμεί ακόμη και στα πιο δύσκολα εδάφη. Από την ελιά αξιοποιείται πλήρως ο καρπός της, τα φύλλα της αλλά και το ξύλο των δέντρων. Ο καρπός της προσφέρεται βρώσιμος αλλά από αυτόν παράγεται το ελαιόλαδο, το πιο υγιεινό είδος λαδιού.

Στο Δήμο Αλμυρού τα ελαιόδεντρα καλλιεργούνται κυρίως στην περιοχή της Σούρπης και του Πτελεού. Ειδικά στον Πτελεό είναι μονοκαλλιέργεια, ενώ στη Σούρπη υπάρχει και η εναλλακτική λύση του κάμπου. Πολλές χιλιάδες είναι τα ελαιόδεντρα που υπάρχουν σ’ αυτές τις περιοχές, με μερικά από αυτά να είναι αιωνόβια. Τα τελευταία χρόνια ακολουθούνται μέθοδοι βιολογικής καλλιέργειας και όλο και περισσότεροι γεωργοί εντάσσονται σ’ αυτά τα προγράμματα. Η περιοχή διαθέτει επίσης και βιολογικά ελαιοτριβεία. Ακόμη, σχεδόν σε κάθε Τοπική Κοινότητα υπάρχει Συνεταιρισμός, ο οποίος διαχειρίζεται τα τοπικά ελαιουργία και είναι σύμβουλος για τους αγρότες. Συνολικά υπάρχουν 70.000 στρέμματα με ελαιόδεντρα στο Δήμο, γεγονός που φανερώνει ότι, αμέσως μετά τα σιτηρά, η ελιά είναι το σπουδαιότερο προϊον της περιοχής.

Το είδος των ελιών που καλλιεργούνται στην περιοχή μας είναι: Αμφίσσης (σε ποσοστό 90%), Kαλαμών, Χαλκιδικής καθώς και λίγα είδη Καλαματιανών και Κορωνέϊκων. Η συγκομιδή των ελιών γίνεται κυρίως από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο, εκτός των ειδών Χαλκιδικής που μαζεύονται από το Σεπτέμβριο.

Οι καλύτερες ελιές διατίθενται σε εργοστάσια όπου συσκευάζονται και πωλούνται ενώ οι υπόλοιπες στα ελαιοτριβεία της περιοχής, όπου παράγεται το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.