Ημερολόγιο

Ιούλιος 2020
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Τελευταίες Εκδηλώσεις

Δέν υπάρχουν γεγονότα

Χρήσιμα Links

Πολιτιστικός Σύλλογος Ευξεινούπολης

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευξεινούπολης ιδρύθηκε το 1982 από 35 Ευξεινουπολίτες που θέλησαν να οργανώσουν τη δραστηριότητά τους γύρω από τα πολιτιστικά, καλλιτεχνικά και περιβαλλοντικά κυρίως ενδιαφέροντά τους. Η ιδέα της ιδρύσεως του συλλόγου βασίστηκε στο ομαδικό πνεύμα που καλλιεργήθηκε στα «Αγροτόπαιδα» μέλη των οποίων ήταν αρκετά από τα Ιδρυτικά Μέλη του Συλλόγου.

Περισσότερα...

Σύλλογος Καππαδοκών Μαυρόλοφου

sullogos_maurolofou_1 Ο Σύλλογος Καππαδοκών Μαυρόλοφου «Ο Άγιος Γεώργιος-Τσαρικλί» ιδρύθηκε το 1984 με σκοπό την διάσωση και μεταλαμπάδευση των Ηθών και Εθίμων των παππούδων μας, τη διατήρηση της Μνήμης των Αλησμόνητων Πατρίδων της Καθ’ ημάς Ανατολής και των Αξιών μας, όχι σαν μουσειακά είδη του παρελθόντος, αλλά σαν ζωντανά μπόλια για το μέλλον. Αυτά είναι που κράτησαν τη φυλή μας ζωντανή μέσα από αντιξοότητες και στην Μικρά Ασία και στη Μητέρα Ελλάδα.
Στον Άνω Μαυρόλοφο Αλμυρού, κάθε καλοκαίρι, στην πραγματοποίηση εκδρομών στην Καππαδοκία, στη συμμετοχή των δραστηριοτήτων της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας και των «Ετήσιων Ανταμωμάτων» και Συνεδρίων των Μιστιωτών, Τσαρικλιωτών, Τσελτεκιωτών και Διλιανών Καππαδοκίας, στη διδασκαλία παραδοσιακών χορών και στη λειτουργία παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων κτλ. sullogos_maurolofou_2
sullogos_maurolofou_3  

Στόχοι μας στο άμεσο μέλλον είναι η ανέγερση Μνημείου για την Καππαδοκία, η Ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου στον Άνω Μαυρόλοφο και η έκδοση και του β’ μέρους του CD παραδοσιακών τραγουδιών με τίτλο ΑΠΟΗΧΟΙ ΤΗΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ, ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΔΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΑΡΙΚΛΙ. Το α’ μέρος εκδόθηκε από τον Σύλλογο μας σε συνεργασία με τους Συλλόγους: Πολιτιστικό Λαογραφικό Κόνιτσας «Οι Ρίζες» και Καππαδοκών Ν. Έβρου «Οι Τρεις Ιεράρχες» και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κόνιτσας.

Επιθυμούμε και ευχόμαστε οι δραστηριότητες του Συλλόγου μας να συνεχιστούν και να επεκταθούν με τον ίδιο ζήλο και να βρουν ανταπόκριση στις γενιές που ακολουθούν.

«Τσαρικλί Νίγδης Καππαδοκίας»
Εισαγωγικό Σημείωμα του Προέδρου του Συλλόγου
Καππαδοκών Μαυρόλοφου «Ο Άγιος Γεώργιος-Τσαρικλί»
Θανάσης Παπανικολάου, Αθήνα 2005

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πλατάνου Η Πρόοδος

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πλατάνου ιδρύθηκε το 1974 από μια αξιόλογη ομάδα γυναικών και λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Σκοποί του Συλλόγου είναι :
 1. Η καλλιέργεια, η ανάπτυξη και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών του.
 2. Η καλλιέργεια και ανάπτυξη του πολιτιστικού πνεύματος.
 3. Η ανάπτυξη των μορφωτικών και καλλιτεχνικών σχέσεων των μελών και των κατοίκων του Πλατάνου.
 4. Η ενημέρωση των κατοίκων του χωριού για θέματα υγείας, διατροφής, συμπεριφοράς, αλληλοβοήθειας.
 5. Η συνδρομή μας σε κοινοτικά έργα, εκκλησιαστικά, σχολικά του χωριού μας.

Με την φιλότιμη προσπάθεια των πολλών γυναικών του Πλατάνου, της Διοίκησης και των μελών του Συλλόγου μας, για όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν απολογιστικά μπορούμε σήμερα με περηφάνια να αναφέρουμε τα εξής:

 • Οργανώσαμε σεμινάρια, κοπτικής, ραπτικής,κεντήματος και μακραμέ.
 • Εκδρομές σε πολλά μέρη της Ελλάδος.
 • Γιορτάσαμε για πολλά χρόνια τις Αποκριές, την γιορτή της Γυναίκας, την ημέρα της Μητέρας.
 • Εκδόθηκε η εφημερίδα ΠΛΑΤΑΝΟΣ τα έτη 1996, 1997 και 1998.
 • Δημιουργήθηκε χορευτικό τμήμα για το οποίο ράψαμε 29 Ελληνικές φορεσιές.
 • Η φιλανθρωπική μας προσφορά είναι μεγάλη.
 • Προσφορές στις εκκλησίες του χωριού μας.
 • Δημιουργήθηκε χορωδιακό τμήμα και χορευτικό τμήμα Κυριών.
Τα τελευταία χρόνια οργανώσαμε το γραφείο του Συλλόγου, με νέους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σύνδεση Internet. Στόχος μας είναι η δημιουργία Ιστοσελίδας μας στο internet και η ίδρυση της Βιβλιοθήκης μας. Το μεγάλο ΌΡΑΜΑ του Συλλόγου μας είναι η ανακαίνηση, αναπαλαίωση και ανάπλαση του παλαιού χωριού μας - ΠΑΛΑΙΟΣ ΠΛΑΤΑΝΟΣ - στους πρόποδες του όρους ΌΘΡΥΣ.

 

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πλατάνου « Η  ΠΡΟΟΔΟΣ»
Πλάτανος Αλμυρού Μαγνησίας
Τηλ- Fax : 2422022662

e-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστοσελίδα:  www.proodosplatanou.gr

Χορευτικός Όμιλος Αλμυρού

Το 1984 ιδρύεται στον Αλμυρό σχολή παραδοσιακών χορών με την επωνυμία "Σχολή χορού Π. Γκουντάρα". Διευθυντής της σχολής αυτής είναι ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Γκουντάρας Κων/νος. Σκοπός της η διάδοση της τοπικής παράδοσης. Το 1985 από σχολή χορού γίνεται "Χορευτικός Όμιλος Αλμυρού" με την υπ' αριθμ. 16/31-1-86 απόφαση του πρωτοδικείου Βόλου. Εγγράφονται μέλη και αρχίζει μια συντονισμένη προσπάθεια στην επαρχία Αλμυρού, ώστε να βρεθούν χοροί, τραγούδια, έθιμα και παραδόσεις. Για το λόγο αυτό ο Όμιλος διατηρεί δύο τμήματα:

Χορευτικό τμήμα

xoa_3   Σ' αυτό κάθε περίοδο διδάσκονται περισσότερα παό 100 παιδιά διάφορους χορούς της Πατρίδας μας. Αρχίζουν πάντα με τοπικούς χορούς, δηλαδή της επαρχίας Αλμυρού. Στη συνέχεια διδάσκονται χορούς των προσφύγων από Ανατολική Ρωμυλία και αυτό, γιατί κατοικούν πρόσφυγες στην περιοχή του Αλμυρού. Διδάσκονται επίσης χορούς των διάφορων φυλών, ήτοι Σαρακατσάνικους και Βλάχικους, για τον ίδιο λόγο και τέλος Νησιώτικους, Ηπείρου και Χασάπικα. Για το σκοπο αυτό ο Όμιλος διαθέτει ιματιοθήκη με 65 κουστούμια περίπου.

Το Χορευτικό τμήμα έχει αναπτύξει πολύ μεγάλη δραστηριότητα. Συγκεκριμένα: 'Εφερε στο φως χορούς του Αλμυρού ποτέ δεν ήταν γνωστοί. Οι χοροί αυτοί είναι: "Ο συρτός Αλμυρού" και "ο Διπλός Αλμυρού". Μαζί με τους χορούς αυτούς ήλθαν στην επιφάνεια και τα τραγούδια της περιοχής με τα οποία και χορεύονταν: "Νάμουν πουλί στον Αλμυρό" διπλός χορός, "Στη Βρύναινα ένα νερό" συρτός Αλμυρού, "Στα κουφιώτικα τα μέρη" συρτός Αλμυρού κλπ. Τόσο οι χοροί όσο και τα τραγούδια διδάσκονται, χορεύονται και τραγουδιένται από τους μαθητές του Ομίλου. Τα χορευτικά τμήματα παρουσιάζουν συνέχεια την τοπική παράδοση. Αρχικά παρουσιάσθηκε σ' όλα σχεδόν τα χωριά της επαρχίας Αλμυρού, στην πόλη του Αλμυρού, σε περιοχές της επαρχίας και σε αλλοδαπούς τουρίστες, σε μεγάλες πόλεις τις Πατρίδας μας, όπως Βόλο, Λαμία, Λάρισα, Νάουσα, Σκίαθο, Βελεστίνο κλπ. Στη συνέχεια σε διεθνή Φεστιβάλ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια δε κάθε καλοκαίρι δίνονται παραστάσεις σε χώρες τις Ευρώπης. Ήδη οι χορευτικές ομάδες του Ομίλου ταξίδευσαν στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στο Λιχτενστάιν, στη Γαλλία, και στην Ελβετία. Σ'όλες αυτές τις χώρες οι εμφανίσεις έγιναν με την τοπική φορεσιά "ΤΟ ΑΝΤΕΡΙ".

Λαογραφικό τμήμα

xoa_2   Στο τμήμα αυτό οι συνεργάτες είναι περισσότερο ηλικιωμένοι που αγαπούν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Τραγουδούν παλιά τραγούδια της περιοχής και μιλούν στους νέους για τα έθιμα που έζησαν και θυμούνται. Οι ίδιοι δε με την σειρά τους πολλές φορές τα παρουσιάζουν κατά την διάρκεια εκδηλώσεων. Έτσι λοιπόν, μέσα από τις αφηγήσεις τους και τα μισοκαταστραμμένα έντυπα που ανακαλύπτονται σε παλιές βιβλιοθήκες, έχουν έλθει στο φως, με την βοήθεια του Ομίλου, στοιχεία που κάτω από άλλες συνθήκες θα χάνονταν με την πάροδο του χρόνου.

Έχουν παρουσιασθεί μέχρι τώρα:

 • α. Έθιμα της αποκριάς
 • β. Έθιμα του γάμου και συγεκριμένα "το στήσιμο της Θηκιαστής" και "τα προζύμια"
 • γ. "ο τρόπος του θερισμού με τα δρεπάνια"
 • δ. "τα κάλαντα των Φώτων" με τους φωτιστάδες κατά τον γνωστό τρόπο που τραγουδιένται και παρουσιάζονται στην περιοχή Αλμυρού

Όλα τα παραπάνω έθιμα παρουσιάζονται κάθε χρόνο σ' εκδηλώσεις που οργανώνει ο Όμιλος την περίοδο της αποκρηάς είτε σε κλειστό χώρο είτε, αφού πρώτα μαγνητοσκοπηθούν, απο τα τομικά τηλεοπτικά κανάλια. Επίσης από τον πρόεδρο του Χ.Ο.Α., καθηγητή κ. Κων/νο Γκουντάρα, μετά από μία επίμονη προσπάθεια καταγραφής και αξιολόγησης στοιχείων, τα οποία ήλθαν στο φως, αφού προηγουμένως γύρισε όλα τα χωριά της περιοχής, έχουν εκδοθεί δύο βιβλία με αντικείμενο: Το πρώτο "Κάλαντα - Ήθη και έθιμα Δωδεκαημέρου και Πάσχα επαρχίας Αλμυρού" σε δύο εκδόσεις και το δεύτερο "Η φορεσιά του Αλμυρού" επίσης σε δύο εκδόσεις.

Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Αλμυρού

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Επαρχίας Αλμυρού ιδρύθηκε το 1983 από μία ομάδα ατόμων που ήθελαν να κρατήσουν ήθη, έθιμα και παραδόσεις των Βλαχόφωνων Ελλήνων. Τα ιδρυτικά μέλη ήταν 202, σε μία περίοδο στην οποία ο Αλμυρός προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές ενός καταστρεπτικού σεισμού και ο Σύλλογος αρχικά στεγαζόταν σε ένα λυόμενο οίκημα. Σήμερα έχει σαν μέλη του περίπου 250 οικογένειες βλάχικης καταγωγής. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βλάχικων Συλλόγων. Έδρα του είναι η πόλη του Αλμυρού και το Διοικητικό του Συμβούλιο αποτελείται από επτά άτομα που εκλέγονται κάθε διετία. Μέλη του είναι Έλληνες πολίτες κάτοικοι της επαρχίας Αλμυρού που κατάγονται από έναν τουλάχιστο Βλαχόφωνο γονέα.

Από την ίδρυση του μέχρι σήμερα έχει δραστηριοποιηθεί σε πολλούς τομείς.

 • Ίδρυσε αμέσως και λειτουργεί μέχρι σήμερα σχολή παραδοσιακών χορών μέσω της οποίας ήρθαν σε επαφή και γνώρισαν τους παραδοσιακούς μας χορούς εκατοντάδες παιδιά της περιοχής. Σημειωτέον ότι τα παιδιά διδάσκονται τους χορούς της πατρίδας μας δωρεάν.
 • Ίδρυσε και λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο στο δάσος Κουρί το οποίο έχει επισκεφθεί πάρα πολύς κόσμος. Το μουσείο του Συλλόγου προβλήθηκε και σε σχετική εκπομπή από την κρατική τηλεόραση και συγκεκριμένα από την ΕΡΤ 3.
 • Ίδρυσε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό με την επωνυμία «ΡΟΔΟΝ FM». Για έξι περίπου χρόνια υπήρχε σταθερό 24ωρο πρόγραμμα με επιλεγμένη μουσική, αλλά και ενημέρωση για διάφορα θέματα μέσω Βλάχικος Γάμοςσυνεντεύξεων διαφόρων επιστημόνων. Ο σταθμός σταμάτησε, πιστεύουμε, προσωρινά.
 • Ίδρυσε παλαιότερα θεατρική ομάδα, η οποία εμφανίστηκε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με μεγάλη επιτυχία παρουσιάζοντας τον «Κουτρουβαρέα» και το «Φωνάζει ο κλέφτης» και μάλιστα κερδίζοντας Πανθεσσαλικά βραβεία. Δυστυχώς αργότερα η ομάδα διαλύθηκε λόγω σπουδών των περισσότερων παιδιών.
 • Έχει διοργανώσει διαλέξεις διαφόρων επιστημόνων στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αλμυρού.
 • Έχει κάνει δενδροφύτευση στις εργατικές κατοικίες Αλμυρού απέναντι από τον ποταμό «Ξηριά» σε έκταση με μπάζα και σκουπίδια.
 • Έχει πραγματοποιήσει ανακύκλωση χαρτιού για πολλά χρόνια με τη συνεργασία τοπικού εργοστασίου.
 • Έχει αναβιώσει την αναπαράσταση του παραδοσιακού Βλάχικου Γάμου δύο φορές.
 • Κάθε χρόνο διοργανώνει δύο χοροεσπερίδες οι οποίες είναι αφορμή για παραδοσιακό γλέντι για τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου.
 • Συμμετέχει ανελλιπώς με τα χορευτικά του συγκροτήματα στο ετήσιο αντάμωμα των Βλάχων, αλλά και σε εκδηλώσεις φορέων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.Τέλος έχει εκδώσει βιβλίο για τους Βλάχους και την ιστορία των Αλμυριωτών Βλάχων το οποίο έχει διανεμηθεί δωρεάν στα μέλη του συλλόγου.

 

Από την ιστοσελίδα του συλλόγου www.vlahoialmyrou.vlahoi.net