Αναζήτηση
logo
Διοργάνωση Τράπεζας Συζήτησης με θέμα «Οι Γυναίκες στα Βήματα του Εκλέγειν και του Εκλέγεσθαι» από Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Δήμου Αλμυρού

Ζέττα Μακρή, Αικατερίνη Παπανάτσιου, Αρετή Μπέη, Ζωή Ράππου, Μαρία Σταυραντώνη και Μανωλία Μυγιάκη, γυναίκες της Κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε θέσεις ηγετικές, ενώνουν τις φωνές τους και συζητούν με Μαθήτριες Δεκαπενταμελών Συμβουλίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αλμυρού για τα Βήματα των Γυναικών στο Εκλέγειν και στο Εκλέγεσθαι.

Είναι γενικά παραδεδεγμένο ότι η ισότητα των φύλων σε θέσεις κύρους και λήψης αποφάσεων επιτυγχάνεται όταν τα περιβάλλοντα παρέχουν ίσες ευκαιρίες και εμποδίζουν τις διακρίσεις. Η πολιτεία οφείλει να αναλαμβάνει δράσεις και να εφαρμόζει πολιτικές σε αυτή την κατεύθυνση. Το πιο ισχυρό εργαλείο της κεντρικής διοίκησης είναι η νομοθέτηση. Στο κομμάτι της λήψης αποφάσεων, προκειμένου να προωθηθεί η συμμετοχή των γυναικών στα όργανα λήψης αποφάσεων, θεσπίστηκαν ήδη από το 2000 μέτρα που στόχευαν μεταξύ άλλων και στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική. Με νόμο το 2008 προβλέφθηκε υποχρεωτική ποσόστωση 1/3 για κάθε φύλο, επομένως έπρεπε το 1/3 των υποψηφίων σε εκλογικούς καταλόγους τόσο του κοινοβουλίου όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης να είναι γυναίκες. Κοιτάζοντας όμως τα δεδομένα η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και η πραγματική τους εκπροσώπηση στο ελληνικό κοινοβούλιο ήταν και είναι πολύ λιγότερη. Ομοίως και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε διδακτορική έρευνα της κας Μυρτώς Ραφαηλίδη το 2011, της οποίας αντικείμενο ήταν το φαινόμενο της «γυάλινης οροφής» σε δείγμα ελληνικών επιχειρήσεων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η κα Ραφαηλίδου διαπίστωσε την ύπαρξη του φαινομένου και τόνισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η εκπαίδευση στην ευαισθητοποίηση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων, σε αντίθεση με την ποσόστωση, η οποία μπορεί να φέρει και αντίθετα αποτέλεσμα. Επιπροσθέτως, είναι πολύ σημαντική η διάδραση νέων γυναικών με γυναίκες ηγέτιδες, γυναίκες σε θέσεις κέντρων λήψης αποφάσεων, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν και ως πρότυπα και μέντορες.

Στα πλαίσια αυτά και με σκοπό την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των νεαρών γυναικών στην ενεργητική συμμετοχή στα κοινά και στη διαμόρφωση πολιτικών για τη βελτίωση των κοινωνιών μας, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Αλμυρού (Δ.Επ.Ις.) με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των Συλλόγων διδασκόντων, των Γονέων και την έγκριση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και Οικογενειακής & Δημογραφικής Πολιτικής, οργάνωσε Τράπεζα Συζήτησης, την Τετάρτη 26-04-2023, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δημαρχείου Αλμυρού. Η Συζήτηση διεξήχθη μεταξύ των μαθητριών μέλη των Δεκαπενταμελών Συμβουλίων των Σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Γυναικών, εκλεγμένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Κεντρική Διοίκηση, με τίτλο “Γυναίκες στα Βήματα του Εκλέγειν και του Εκλέγεσθαι”.

Οι μαθήτριες αξιοποιώντας το ερέθισμα που τους δόθηκε υπέβαλλαν ερωτήσεις προς τις εκλεγμένες γυναίκες της περιοχής μας που παρευρέθηκαν στην Τράπεζα Συζήτησης και συγκεκριμένα στις Κυρίες:
1) Ζέττα Μακρή, Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, υποψήφια Βουλεύτρια Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Μαγνησίας.
2) Αικατερίνη Παπανάτσιου. Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας και εκ νέου υποψήφια.
3) Αρετή Μπέη, Αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Αλμυρού, αρμόδια για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού και Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας
4) Ζωή Ράππου, Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης, Δημοτική Σύμβουλος Αλμυρού και Μέλος της Δ.Επ.Ις.
5) Μαρία Σταυραντώνη, Δημοτική Σύμβουλο Αλμυρού και μέλος της Δ.Επ.Ις. και
6) Μανωλία Μυγιάκη, Δημοτική Σύμβουλο Αλμυρού και μέλος της Δ.Επ.Ις.

Την συζήτηση συντόνισε η Δημοσιογράφος και Εκδότρια της Εφημερίδας «Λαός Μαγνησίας», κα Βιβή Τσιντσίνη, μέλος της Δ.Επ.Ις. Προσκληθείσα ήταν και η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, η οποία δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Ας κρατήσουμε ως μήνυμα, στον απόηχο αυτής της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας εκδήλωσης, ότι οι Γυναίκες μπορούν εξίσου καλά και καλύτερα, σε όποια ηγετική θέση και αν επιλέξουν να βρεθούν. Πέραν όμως από τις δράσεις της πολιτείας και των Δήμων σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ενεργούς δράσης των γυναικών, μπορούν, πρωτίστως, να διαδραματίσουν οι ίδιες, επενδύοντας στον εαυτό τους και αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες με την προσωπική ανάπτυξη δεξιοτήτων και εξέλιξη των ικανοτήτων τους μέσω της δια βίου εκπαίδευσης, της συστηματικής εργασίας και του προγραμματισμού της ζωή τους!

Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας θα ολοκληρώσει τη δράση αυτή, αποστέλλοντας σχετικό υλικό σε όλα τα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει μελέτες και βιβλιογραφία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και Οικογενειακής και Δημογραφικής Πολιτικής και του Κέντρου Ερευνών σε Θέματα Ισότητας.

Σήμερα, αισθανθήκαμε όλες πολύ υπερήφανες για τη νέα γενιά γυναικών του τόπου μας και είμαστε σίγουρες ότι θα συναντηθούμε, θα συνεργαστούμε και θα συμπορευθούμε όλες μαζί ξανά και πάντα για το καλύτερο μέλλον των κοινωνιών μας.

Ευχαριστούμε θερμά όλες τις συμμετέχουσες!