Ημερολόγιο

Άυγουστος 2020
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Τελευταίες Εκδηλώσεις

Δέν υπάρχουν γεγονότα

Χρήσιμα Links

Δημοτική Ενότητα Σούρπης

Κτήρια


 • Στις αρχές του 19ου αιώνα η Βασίλισσα Αμαλία προσκάλεσε Βαυαρούς αρχιτέκτονες προκειμένου να 1006 10 amaliapoliεπιμεληθούν την αρχιτεκτονική του οικισμού της Αμαλιάπολης και των κτιρίων της. Γι’ αυτό το λόγο δόθηκε το όνομά της στο χωριό, προς τιμή της. Ακόμη και σήμερα διασώζονται μερικά κτίρια υψηλής αρχιτεκτονικής από εκείνη την εποχή στην Αμαλιάπολη.

Αρχαιολογικοί-Ιστορικοί χώροι

 • Το κάστρο της Μιτζέλας (Αμαλιάπολης).
 • Νήσος Κίκυνθος. Απέναντι από την Αμαλιάπολη βρίσκεται το γραφικό νησάκι Κίκυνθος, με το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου και την όμορφη παραλία του.
 • Το Φρούριο της Βρύναινας.
 • Μονές

  Η Κάτω Μονή της Παναγίας Ξενιάς, 17ου αιώνα, αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, σε όμορφη τοποθεσία 6χλμ. ΒΑ από τη Βρύναινα. Σε λόφο κοντά στη μονή θα δείτε τρεις εντυπωσιακούς σταυρούς. Την Μεγάλη Παρασκευή στο λόφο αυτό γίνεται η αναπαράσταση του θείου δράματος, η αποκαθήλωση του Ιησού, με πλήθος πιστών.

 • Η Νέα Μονή της Παναγίας Ξενιάς, σε ύψωμα κοντά στην Κάτω Μονή της Παναγίας Ξενιάς. Εδώ φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας - λέγεται πως είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

 • Η Άνω Μονή της Παναγίας Ξενιάς, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, σε όμορφο φυσικό περιβάλλον, 4,5 χλμ. νότια από τους Κοκκωτούς. Σώζεται το Καθολικό - τρίκλιτη βασιλική με αξιόλογες τοιχογραφίες του 17ου αιώνα και εντοιχισμένα γλυπτά στην τοιχοποιία. Οι τοιχογραφίες του νάρθηκα χρονολογούνται στο 18ο αιώνα.

Εκκλησίες

Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής. Η πολιούχος της Σούρπης Αγία Παρασκευή δέσποζε πάντα στην πλατεία του χωριού. Ο πρώτος ναός που χτίσθηκε βρισκόταν στο χώρο του σημερινού Ηρώου πεσόντων και του κτιρίου του Δημαρχείου. Είχε κτισθεί επί Τουρκοκρατίας.

ag.ioannis sourpi mitzelaΗ μνήμη της Αγίας τιμάται στις 26 Ιουλίου, με μεγάλη θρησκευτική και λαϊκή πανήγυρη. Την παραμονή της γιορτής γίνεται περιφορά της εικόνας της Αγ. Παρασκευής στους κεντρικούς δρόμους της Σούρπης, αμέσως μετά τον πανηγυρικό εσπερινό. 

Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος. Ο Αι Γιαννάκης που βρίσκεται στη διασταύρωση προς Μιτζέλα, είναι παλαιός ναός που ανακαινίσθηκε το 1900, όπως διασώζει επιγραφή επάνω στο κτίριο του ναού.

 

Άγιος Ιωάννης (Νηές). Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στις Νηές κτίσθηκε στα χρόνια 1911-1917, με προσωπική εργασία κατοίκων της Σούρπης. Κάτοικος της Σούρπης αναφέρει: «το 1911 τριάντα ντόπιοι έδωσαν θεατρική παράσταση στο χωριό και με τα χρήματα που μάζεψαν πέτυχαν να κάνουν ολόκληρη εκκλησία στις Νηές, που γιορτάζει της Αναλήψεως». Ο ναός γιορτάζει στις 29 Αυγούστου στη μνήμη της Αποκεφάλισης του Ιωάννου Προδρόμου και την ημέρα της Ανάληψης του Χριστού στους ουρανούς, σαράντα ημέρες μετά το Πάσχα.

Τοποθεσίες

Τούρκικος Στρατώνας (Κισλάς) – Ελληνικός Στρατώνας - Καζάρμα. Στη Σούρπη και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν κατάλοιπα της εποχής της Τουρκοκρατίας. Στο χωρίο βρίσκονται τα κτήρια του Τούρκικου Στρατώνας (Κισλάς) αλλά και του Ελληνικού αντίστοιχου, ενώ στο χείμαρρο Σαλαμπριά υπάρχουν ερείπια του στρατιωτικού μεθοριακού φυλακίου (Καζάρμα) των Τούρκων στη συνοριακή γραμμή (1830-1881), το μόνο που διασώζεται έως σήμερα. 

Φυσικό τοπίο

Η  Όθρυς, το βουνό των Τιτάνων, υψώνεται στη Ν.Δ. πλευρά της Μαγνησίας η κορυφογραμμή της οποίας τη χωρίζει από τη Φθιώτιδα. Αρκετοί οικισμοί του Δήμου Αλμυρού (Ανάβρα, Κοκκωτοί, Κωφοί, Βρύναινα, Άγιος Ιωάννης, Ανθότοπος, Νεοχωράκι, Νεράιδα, Γαύριανη) είναι χτισμένοι κατά μήκος της οροσειράς.

Παραλίες

 • Συκίτσα (παραλία Αμαλιάπολης)
 • Καλαδιά
 • Βαρούτσικος
 • Νησάκι Κίκυνθος
 • Βαλτάς (προς Νηές)
 • Νηές