Όθρυς
Η Όθρυς, το βουνό των Τιτάνων, υψώνεται στη Ν.Δ. πλευρά της Μαγνησίας η κορυφογραμμή της οποίας τη χωρίζει από τη Φθιώτιδα. Στη μάχη για την επικράτηση του Δία στο κόσμο των Θεών και των ανθρώπων, γνωστή στη μυθολογία μας ως Τιτανομαχία, oi Τιτάνες είχαν την Όθρυ ως ορμητήριο. Ήταν η βάση τους, απ' όπου αντιμάχονταν τον Δία και υπερασπίζονταν τον Κρόνο, που πάλευε για την παραμονή του στην κυριαρχία του κόσμου. Τελικά ο Δίας με τη βοήθεια των Κυκλώπων και των κεραυνών θα επικρατήσει στο θρόνο του Ολύμπου, θα τους αφοπλίσει και θα τους αιχμαλωτίσει, φυλακίζοντάς τους για πάντα στα Τάρταρα, στον κάτω κόσμο.
Επίσης, κατά μία μυθολογική εκδοχή, στην Όθρυ προσάραξε η κιβωτός του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, μετά τον κατακλυσμό που διέταξε ο Δίας εξαιτίας της παρακμής των ανθρώπων. Σύμφωνα με τον Όμηρο η πόλη ή η χώρα που είχε το όνομα Ελλάδα βρισκόταν στην περιοχή αυτή που στην αρχαιότητα αναφέρεται ως Αχαΐα Φθιώτιδα. Όταν κατέβηκαν απ' την κιβωτό ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα σύμφωνα με εντολή του Δία άρχισαν να ρίχνουν πίσω τους πέτρες. Οι πέτρες που έριχνε ο Δευκαλίωνας γινόταν άντρες, ενώ αυτές που έριχνε η Πύρρα μεταμορφώνονταν σε γυναίκες. Σύμφωνα με το μύθο, ο πρώτος υιός του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, ο Έλληνας, ζευγάρωσε με τη νύμφη Οθρυΐδα και οι απόγονοί τους είναι οι Έλληνες.
Παραλίες
Πέντε χιλιόμετρα ανατολικά του Αλμυρού βρίσκεται το θαλάσσιο μέτωπο. Συνολικά το μέτωπο αυτό είναι μια εκτεταμένη αμμουδιά με αβαθή και ήρεμα νερά, η οποία αρχίζει στα βόρεια από το Χολόρρεμμα και καταλήγει νότια στον Άμφρυσο (Κεφάλωση) καλύπτοντας μια απόσταση 10 χιλιομέτρων.
Από εδώ ξεκινούν οι παραλίες του Δήμου Αλμυρού, που τελικά φτάνουν ως τον Ευβοϊκό κόλπο, στους ορμίσκους του Αγ. Δημητρίου.
Φαράγγια
Σημαντικό γεωλογικό κομμάτι της Όθρυος είναι τα φαράγγια της, αρκετά από τα οποία είναι μεγάλα σε μήκος και με άγρια χαρακτηριστικά. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει δημιουργηθεί ένα καινούργιο σπορ, το canyoning ή διάσχιση φαραγγιών. Είναι η διαδικασία διάσχισης των φαραγγιών μέσα από το νερό κατά τον ρου του. Ένα σπορ αρκετά εντυπωσιακό και ριψοκίνδυνο το οποίο έχει πολλούς λάτρεις.
Μερικά από τα φαράγγια της Όθρυος έχουν χαραγμένες διαδρομές κατάβασης canyoning, θεωρούνται δε από τα σημαντικότερα της Ελλάδας και αποτελούν πόλο έλξης αθλητών canyoning ακόμα κι από το εξωτερικό.
Κουρί
Το δάσος Κουρί είναι μια βαρύτιμη κληρονομιά της περιοχής μας. Βρίσκεται περίπου 1000 μέτρα βορειοδυτικά της πόλης του Αλμυρού και 500 μέτρα από την πρώην κοινότητα της Ευξεινούπολης.
Το 1927 με την υπ’ αριθ. 35/1927 απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου παραχωρήθηκε στην τότε κοινότητα και σήμερα Δήμο Αλμυρού. Το 1970 κηρύχτηκε αναδασωτέο, με το υπ’ αριθ. 356/1980 Προεδρικό Διάταγμα. Στη συνέχεια εντάχθηκε στις προστατευόμενες περιοχές με το νόμο 1650/86 για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η έκταση που καταλαμβάνει είναι περίπου 1150 στρέμματα και καλύπτεται κατά κύριο λόγο από «ΧΝΟΩΔΗ ΔΡΥ». Η επιφάνειά του είναι μικρότερη, σε σχέση με αυτή που είχε τα παλιά χρόνια. Δυστυχώς όμως ιστορικές πηγές και επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν.
Γεφύρια
Αδιάψευστη μαρτυρία του παλαιότερου τρόπου οδοποιίας αποτελούν τα τοξωτά γεφύρια, απομεινάρια παλαιών δρόμων επικοινωνίας, πραγματικά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα. Όπως σε πολλά μέρη της πατρίδας μας έτσι και στην Όθρυ φιλοξενούνται αρκετά από αυτά.
Συνολικά υπάρχουν στην περιοχή του Δήμου Αλμυρού περισσότερα από 10 πέτρινα γεφύρια, με τα 5 από αυτά να βρίσκονται στην καρδιά της Όθρυος. Θα αναφερθούμε αρχικά στα πετρογέφυρα που βρίσκονται στο βουνό και στη συνέχεια σε όλα τα γεφύρια του Δήμου Αλμυρού.
Ζηρέλια
Από το μέσον περίπου του νότιου περιφερειακού δρόμου της Ευξεινούπολης με νότια διεύθυνση ξεκινάει αγροτικός δρόμος. Μετά το πέρασμα του από ποτάμι, η διεύθυνση του γίνεται δυτική και η πορεία του μέσα από τους αγρούς. Τρία περίπου χιλιόμετρα πιο πέρα περνάει δίπλα από δύο λιμνούλες, είναι οι λίμνες Ζηρέλια.
Η περιοχή αυτή είναι ένα από τα πιο αξιόλογα σημεία της περιοχής και είναι παράλειψη για τον επισκέπτη του Αλμυρού να μην την επισκεφτεί. Συνδυάζει τρεις διαφορετικές ιδιότητες: α) είναι ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, β) αποτελεί έναν μικρό αλλά ιδιαίτερο υδροβιότοπο και γ) ανάμεσα στις λίμνες υπάρχει μια αξιόλογη αρχαιολογική θέση.
Σπήλαια
Οι ομορφιές της Όθρυος δεν είναι μόνο επιφανειακές αλλά και υπόγειες. Στο βουνό υπάρχουν σπηλιές, σπήλαια, βάραθρα κλπ. (είναι καταγεγραμμένα περίπου 50), κάποια από τα οποία έχουν εξερευνηθεί (λίγα), ενώ πολλά παραμένουν ανεξερεύνητα.
Πιο γνωστό απ' όλα είναι η Νεροσπηλιά, σε υψόμετρο 1.090μ, που αποτελεί το μεγαλύτερο υπόγειο ποτάμι (1.100μ. διαδρόμου) που έχει μέχρι σήμερα εξερευνηθεί σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, απ' όπου αναβλύζει νερό.
Ξηριάς
Κουράλιος ήταν το αρχαίο όνομα του χειμάρρου ο οποίος ξεκινάει από τις ψηλές κορυφές της Όθρυος και καταλήγει στον Παγασητικό, αφού καλύψει μια μεγάλη απόσταση μέσα στο βουνό και κόψει το Αθαμάντιο πεδίο στα δύο. Σήμερα οι ντόπιοι τον ονομάζουν Ξηριά, γιατί νερό έχει μόνον μετά από νεροποντή ή τον χειμώνα μετά τις χιονοπτώσεις.
Στα αρχικά του τμήματα, ψηλά στο βουνό έχει πηγές και νερό αστείρευτο, δεν είναι όμως αρκετό για να φτάσει ως τον κάμπο και λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω χάνεται σε υπόγειες διαδρομές.