Ημερολόγιο

Ιούνιος 2023
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Τελευταίες Εκδηλώσεις

Δέν υπάρχουν γεγονότα

Χρήσιμα Links

Δημοτική Ενότητα Αλμυρού

Ιανουάριος

  • Η «Μέρα της Μπάμπως» - Eίναι έθιμο Ελληνικό και πανάρχαιο που συνεχίζεται και σήμερα από τους κατοίκους των χωριών που έχουν καταγωγή από την Ανατολική Ρωμυλία και την Ανατολική Θράκη. Έχει τις ρίζες του στα «Θεσμοφόρια», που στην αρχαιότητα ήταν γυναικεία -και συγχρόνως αγροτική- γιορτή, κατά την οποία οι γυναίκες επικαλούνταν τη γονιμότητα, αποσκοπώντας στη γένεση ανθρώπων και καρπών. Σχετίζεται δε άμεσα, με το έθιμο της «Γυναικοκρατίας», που αναβιώνει σε αρκετά χωριά, κυρίως των Νομών Ξάνθης, Σερρών και Ροδόπης.
    i imera tis mpamposΗ «Μπάμπω» δηλαδή η γιαγιά, η μάμμη όπως την έλεγαν οι αρχαίοι, ήταν η γηραιότερη γυναίκα η οποία, με τη σοφία και την πείρα της, βοηθούσε τις γυναίκες στη γέννα. Έτσι η γιαγιά από μάμμη, έγινε μαμή και μια φορά το χρόνο οι γυναίκες του χωριού της αποδίδουν τις τιμές που της πρέπουν, τιμώντας έτσι και τις δυνάμεις της φύσης που ευνοούν τη γονιμοποίηση.
    Την 8η Ιανουαρίου, γιορτή της Αγίας Δομνίκης ή Δομνής, η κάθε γυναίκα του χωριού η οποία είχε αποκτήσει παιδιά, έπρεπε να επισκέπτεται στο σπίτι της τη μαμή και να της προσφέρει δώρα, που κάποτε ήταν χρήσιμα στο έργο της, όπως σαπούνι και πετσέτα ή άλλα όπως κάλτσες, μαντίλα, ποδιά κ.λ.π. καθώς και διάφορα φαγητά και ποτά. Μαζί της έπαιρνε κι ένα μπακιράκι με νερό που είχε μέσα ένα ματσάκι βασιλικό δεμένο με κόκκινη κλωστή.
  • Όταν έφτανε στο σπίτι της μαμής, η «μπάμπω» έβγαινε έξω. Η γυναίκα της έπλενε τα χέρια με το σαπούνι και της έδινε την πετσέτα να σκουπιστεί, γιατί αλλιώς στον άλλο κόσμο η μαμή θα της πρότεινε τα χέρια της άπλυτα. Κατόπιν κλωτσούσε το μπακιράκι κι αν έπεφτε μπρούμυτα θα γεννούσε αγόρι, ενώ αν έπεφτε ανάσκελα θα γεννούσε κορίτσι. Μετά έμπαιναν μέσα στο σπίτι της μαμής, έκανε μετάνοια και φιλούσε το χέρι της λέγοντας:
    «Να με φέρεις ένα (αγόρι ή κορίτσι) γερό».
    «Να ‘σαι γερή κορίτσι μ’, να ‘σαι καλά», απαντούσε η μπάμπω.

  • Περισσότερα...

Δημοτική Ενότητα Σούρπης

 Το  Λαογραφικό Μουσείο Σούρπης

 

 sl370392Εδώ και 4 χρόνια λειτουργεί σ΄ένα όμορφο διαμορφωμένο χώρο, στην παλιά αποθήκη της Σούρπης, απέναντι από την ταβέρνα ''Παράδοση'', το Λαογραφικό Μουσείο Σούρπης. Ήδη έχει δεχθεί μεμονωμένους επισκέπτες, αλλά και αρκετά σχολεία της περιοχής του Αλμυρού. Πολλοί μικροί μαθητές, Δημοτικών και Γυμνασίων, έχουν γνωρίσει το λαογραφικό πλούτο και τα εκατοντάδες εκθέματα του Μουσείου.

 

 

 

 

 - 002Στο χώρο του Μουσείου ο επισκέπτης θα δει την αναπαράσταση παλαιών επαγγελμάτων(τσαγκάρης, κουρέας, ράφτης, καπνοπαραγωγός, τυροκόμος-κτηνοτρόφος, υφάντρια αργαλειού, φούρναρης, ξυλουργός, σαγματοποιός-σαμαράς, σιδεράς, γεωργός-καλλιεργητής των χωραφιών κ.ά.). Γενικότερα θα γνωρίσει την αγροτική, κτηνοτροφική ζωή της παλιάς Σούρπης, αλλά και τα εργαλεία της καθημερινής ζωής, που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι κάτοικοι πριν από πολλές δεκαετίες. Το 1997 ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος ΄΄οι Νήες'' ξεκίνησε στην αίθουσα του ''Χρήστος Μότσιας'' την συλλογή του λαογραφικού υλικού και όταν συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες αντικείμενα αποφασίσθηκε να προταθεί και να υλοποιηθεί από τον τότε Δήμο Σούρπης, το 2008, η δημιουργία πλέον του Λαογραφικού Μουσείου της Σούρπης και της Ιστορικής Βιβλιοθήκης ,που στεγάζεται στον ίδιο χώρο, με πλήθος ιστορικών αλλά και λογοτεχνικών βιβλίων.

 - 005Το Μουσείο, που ανήκει πλέον στο Δήμο Αλμυρού, δέχεται επισκέψεις, κατόπιν συννενόησης με τους υπευθύνους του, Σπύρο Γουρναρόπουλο-6976428894

καιΤριαντάφυλλο Σπανό-6977597810.


 

 

 

 

 

 

Μάρτιος/Απρίλιος

  • Αποκαθήλωση του Χριστού - Την μεγάλη Παρασκευή στο μοναστήρι της Κάτω Παναγίας Ξενιάς γίνεται η αποκαθήλωση του Χριστού στο λόφο της Παναγίας Ξενιάς - Γολγοθά με πλήθος πιστών.

 

Ιούλιος

Αγία Παρασκευή – Στη Σούρπη γίνεται πανηγύρι στις 26 Ιουλίου προς τιμήν της πολιούχου Αγίας Παρασκευής.

 

Αύγουστος

  • Ψαράδικη βραδιά – Τις πρώτες μέρες του Αυγούστου γιορτάζεται στην Αμαλιάπολη ψαράδικη βραδιά.
  • Πολιτιστικές Εκδηλώσεις - Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού γίνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Σούρπη με θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.
  • Παναγία Ξενιά – Μεγάλο πανηγύρι γίνεται στις 23/8 στη γιορτή της Παναγίας Ξενιάς της Ιεράς Μονής Κάτω Ξενιάς.
  • Μεταμόρφωσις του Σωτήρος – Στην Αμαλιάπολη γίνεται πανηγύρι 6 Αυγούστου στη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα Χριστού.

Δημοτική Ενότητα Πτελεού

Ανοιξιάτικα Κουδουνίσματα

Έχουν γεμίσει ποτές τα αυτιά σας από ήχους κουδουνιών; Έχετε ποτέ προσπαθήσει ν' ακούσετε τι σας λένε; Έχετε ποτέ γευθεί μελωδίες αγγελικών κουδουνισμάτων παιγμένα από χέρια παιδιών;

Μέσα Μαρτ'ς, έξω ψίλοι.

Μέσα γεια κι καλοσύνη.

Περισσότερα...

Δημοτική Ενότητα Ανάβρας

Λαογραφικό Μουσείο Κτηνοτροφικής Ζωής Ανάβρας

Το Λαογραφικό Μουσείο Κτηνοτροφικής Ζωής Ανάβρας Μαγνησίας ήταν ένα όνειρο για τους κατοίκους του χωριού που έγινε πλέον πραγματικότητα. Στεγάζεται πια σε δικό του χώρο, στην κάτω στάθμη του κτηρίου του Νηπιαγωγείου.

Ως καθαρά κτηνοτροφικό χωριό η Ανάβρα είναι ο τόπος που έπρεπε να υπάρχει ένα τέτοιο μουσείο. Σε μια μεγάλη ενιαία αίθουσα εκτίθενται αντικείμενα που με κόπο οι υπεύθυνοι έχουν συγκεντρώσει και φυλάξει, έτσι ώστε να προβληθεί ο πολιτισμός, οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής των κτηνοτρόφων κατοίκων του χωριού μέσα από το πέρασμα του χρόνου.

Το Μουσείο είναι έτοιμο να δεχτεί τους επισκέπτες, μαθητές και εκπαιδευτικούς οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν την επίσκεψη τους με μία ολοκληρωμένη ξενάγηση και να γνωρίσουν τη Λαογραφία του τόπου.