Ημερολόγιο

Φεβρουάριος 2023
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Τελευταίες Εκδηλώσεις

Δέν υπάρχουν γεγονότα

Χρήσιμα Links

Μουσεία


Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού

museum_almirosΛίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση του Αλμυρού και την ενσωμάτωσή του στην Ελλάδα, μια ομάδα Αλμυριωτών με προεξάρχοντα τον Νικόλαο Γιαννόπουλο ίδρυσαν την Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού. Έργο αυτής της εταιρείας ήταν και το Μουσείο Αλμυρού το οποίο άρχισε να λειτουργεί από το 1930.

Το μουσείο ως κτίριο στο πέρασμα του χρόνου υπέστη πολλές φορές καταστροφές, ενώ δύο φορές ήλθε ως θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) με πρόταση την κατεδάφισή του.

 

Τελικά, τον Αύγουστο του 1986 με ομόφωνη γνώμη των μελών του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων χαρακτηρίζεται «Έργο Τέχνης»,  επισκευάζεται από τις ζημιές του σεισμού του 1981 και αρχίζει να λειτουργεί ξανά.

Στις αίθουσες του είναι εκτεθειμένα ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας και καλύπτεται ένα εύρος χρόνου που ξεκινάει από την Πρώιμη Νεολιθική εποχή. Σε μια από τις αίθουσές του φιλοξενείται και η περίφημη βιβλιοθήκη της Φιλάρχαιου Εταιρείας.

Το Μουσείο Αλμυρού είναι ανοικτό καθημερινά από 8 πμ. έως  2 μμ.

Δημοτική Πινακοθήκη

dimotiki_pinako8iki_almyrouΕυτυχής  συγκυρία  ευνόησε τον Δήμο  Αλμυρού, να αποκτήσει  Δημοτική  Πινακοθήκη, με τη  προσφορά 65 έργων  ζωγραφικής, του  Θανάση  Ακριβόπουλου που ο ίδιος ο ζωγράφος δώρισε στο Δήμο.
Με  την  ενέργειά του αυτή, ο δημιουργός εκφράζει  τις  αξίες  της  κοινωνικής  προσφοράς και γίνεται  πρότυπο  ενεργού πολίτη.

Ο Θανάσης  Ακριβόπουλος  αν και έφυγε έφηβος από τη  γενέθλια πόλη του, ακολουθώντας  το δρόμο  της τέχνης στη Γαλλία  και την Αθήνα,  δεν  αποκόπηκε  από την εστία  του.  Διατηρούσε  πάντα  τη γλυκιά  νοσταλγία  της  ιδιαίτερης πατρίδας  του  και παρέμεινε  δημότης  της.

Επιστρέφει σ΄ αυτή με το έργο του, το οποίο αποτελεί πνευματική παρακαταθήκη για την κοινωνία της.Ο Αλμυρός αποκτά έτσι ένα πραγματικό  θησαυρό, που  θα  αποτελέσει  το πλαίσιο  ένταξης  των καλλιτεχνικών  δραστηριοτήτων της  κοινωνίας του  , αλλά  και ένα  γεγονός  με  ευρύτερη πολιτιστική σημασία  στη Θεσσαλία  και την Ελλάδα. Η πινακοθήκη στεγάζεται  στο κατάλληλα διαμορφωμένο ισόγειο κτήριο του παλαιού Γυμνασίου  Αλμυρού.

Τόσο το κτίριο αυτό, όσο και το παρακείμενο διώροφο, καθώς και το σχεδόν απέναντι μ’ αυτά Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, αποτελούν τα μοναδικά διασωθέντα από τον καταστρεπτικό σεισμό του 1980, ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της πόλης μας.
Με το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ωδείο και το Κέντρο Έρευνας Τοπικής Ιστορίας αποτελούν μοναδική ενότητα πνευματικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.

Λαογραφικό Μουσείο Βλάχων

museum_vlahoi_2Ο Σύλλογος ίδρυσε από το 1989 Λαογραφικό μουσείο στο δάσος Κουρί το οποίο έχει επισκεφθεί πάρα πολύς κόσμος. Το Μουσείο στεγάζεται σε ξύλινο οίκημα το οποίο έχει παραχωρήσει ο Δήμος Αλμυρού. Το εγχείρημα αυτό στηρίχθηκε στα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου που πρόσφεραν οικογενειακά τους κειμήλια (φορεσιές, εργόχειρα, στολίδια) τα οποία είναι αντικείμενα σπάνια πλέον στις μέρες μας. Πολλοί είναι οι επισκέπτες του χώρου και κυρίως μαθητές.

Την φύλαξη και ξενάγηση του χώρου την έχει αναλάβει ο κ. Αναστάσιος Μπάρδας. Το μουσείο του Συλλόγου προβλήθηκε και σε σχετική εκπομπή από την κρατική τηλεόραση και συγκεκριμένα από την ΕΡΤ 3. Λειτουργεί από την 1η Απριλίου έως και την 30η Οκτώβρη κάθε χρόνο.


Μουσείο Θαλλάσης Αχιλλείου

Το Μουσείο Θαλάσσης στο Αχίλλειο ιδρύθηκε το έτος 2002 με σκοπό να παρουσιάσει στους μαθητές, εκπαιδευτικούς και επισκέπτες την αξία, την ομορφιά και την ποικιλία του κόσμου της θάλασσας και μέσα από τη γνώση να συμβάλλει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Στις προθήκες του Μουσείου παρουσιάζονται συλλογές κοχυλιών από τη θαλάσσια περιοχή αλλά και από τις θάλασσες  93όλου του κόσμου. Εκτίθενται ακόμη θαλάσσιοι οργανισμοί όπως καβούρια, αχινοί, κοράλλια κ.λ.π.

Με κείμενα, σχέδια και φωτογραφίες μπορεί ο επισκέπτης να πληροφορηθεί για τη βιολογία τους, την ανατομία τους και την οικολογία τους. Σε μια ξεχωριστή προθήκη θα ενημερωθεί για τη σχέση ανάμεσα στο κοχύλι και τον άνθρωπο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Παράλληλα δίνονται στοιχεία για την γεωλογική εξέλιξη της περιοχής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους μικρούς και τους μεγάλους επισκέπτες παρουσιάζει το ειδικό τμήμα που είναι αφιερωμένο στη σπογγαλιεία.  Η συλλογή περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, σφουγγάρια και εργαλεία σπογγαλιείας όπως καγκάβα, σκανδαλόπετρα και τον πλήρη εξοπλισμό κατάδυσης με σκάφανδρο, που αποτελείται από την στολή (φόρεμα), περικεφαλαία σκάφανδρου, χάλκινο θώρακα, παπούτσια, βαρίδια, αεραντλία, μαρκούτσι και κολαούζο, μηχανή τροφοδοσίας αέρα, πυξίδα  κ.α. ξεδιπλώνουν στα μάτια του επισκέπτη την εξέλιξη της σπογγαλιείας στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το Μουσείο συμβάλλει στη ευαισθητοποίηση των μαθητών και αποτελεί έναν κατάλληλο χώρο για την περιβαλλοντική εκπαίδευση έξω από το σχολείο. Έτσι ο χώρος ενδείκνυται για οργανωμένες εκδρομές και ξεναγήσεις σχολικών ομάδων με περιβαλλοντικά  ενδιαφέροντα.

 

Λαογραφικό Μουσείο Κτηνοτροφικής Ζωής Ανάβρας

Το Λαογραφικό Μουσείο Κτηνοτροφικής Ζωής Ανάβρας Μαγνησίας ήταν ένα όνειρο για τους κατοίκους του χωριού που έγινε πλέον πραγματικότητα. Στεγάζεται πια σε δικό του χώρο, στην κάτω στάθμη του κτηρίου του Νηπιαγωγείου.

Ως καθαρά κτηνοτροφικό χωριό η Ανάβρα είναι ο τόπος που έπρεπε να υπάρχει ένα τέτοιο μουσείο. Σε μια μεγάλη ενιαία αίθουσα εκτίθενται αντικείμενα που με κόπο οι υπεύθυνοι έχουν συγκεντρώσει και φυλάξει, έτσι ώστε να προβληθεί ο πολιτισμός, οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής των κτηνοτρόφων κατοίκων του χωριού μέσα από το πέρασμα του χρόνου.

Το Μουσείο είναι έτοιμο να δεχτεί τους επισκέπτες, μαθητές και εκπαιδευτικούς οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν την επίσκεψη τους με μία ολοκληρωμένη ξενάγηση και στα υπόλοιπα αξιοθέατα του χωριού, όπως το Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Πάρκο κ.ά.