Αναζήτηση
logo
Γεφύρια

Αδιάψευστη μαρτυρία του παλαιότερου τρόπου οδοποιίας αποτελούν τα τοξωτά γεφύρια, απομεινάρια  παλαιών δρόμων επικοινωνίας, πραγματικά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα. Όπως σε πολλά μέρη της πατρίδας μας έτσι και στην Όθρυ φιλοξενούνται αρκετά από αυτά.

Συνολικά υπάρχουν στην περιοχή του Δήμου Αλμυρού περισσότερα από 10 πέτρινα γεφύρια, με τα 5 από αυτά να βρίσκονται στην καρδιά της Όθρυος. Θα αναφερθούμε αρχικά στα πετρογέφυρα που βρίσκονται στο βουνό και στη συνέχεια σε όλα τα γεφύρια του Δήμου Αλμυρού.

1) Στο κάμπο του Αη-Γιάννη και 18 μέτρα ανατολικότερα από την γέφυρα του επαρχιακού δρόμου που ενώνει το χωριό με την Βρύναινα, είναι θεμελιωμένο το παλιό πετρογέφυρο του Μαυρομάτη. Το ρέμα του Μαυρομάτη πηγάζει από τις ανατολικές πλαγιές του Πήλιουρα (1557 μ.) και σχηματίζει στην κάθοδό του ένα επιβλητικό φαράγγι. Το συνολικό μήκος γεφυριού και δρόμου σήμερα είναι 15 μέτρα, ενώ και από τις δύο πλευρές του εκτείνονται χωράφια.

2) Ανάμεσα από τα χωριά Κοκκωτοί και Κωφοί, υπάρχει ένα επιβλητικό φαράγγι. Το ρέμα που δημιουργεί αυτό το φαράγγι IM003531είναι το Κακόρεμα, το οποίο στο διάβα του δέχεται και τα νερά από δύο μικρότερα, του Στυλεού και του Τρανορέματος. Και τα τρία, κυλώντας πιο κάτω σχηματίζουν ένα μικρό κάμπο τη Ζερβόλακα. Στο τελείωμα της Ζερβόλακας, είναι θεμελιωμένο το γεφύρι του Κακορέματος. Λόγω του μεγάλου εύρους της κοίτης του ρέματος, το γεφύρι φτιάχτηκε με τέσσερις καμάρες, τη μεγαλύτερη στα ανατολικά,την μικρότερη στα δυτικά, και συνολικό μήκος 43 μέτρων. Το κύριο ρεύμα του ποταμιού, ρέει από τη μεγάλη καμάρα και μόνο σε πλημμυρικές περιόδους περνάει και από τις υπόλοιπες. Το γεφύρι ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται από τους βοσκούς της περιοχής.

3) Κατηφορίζοντας το Τσιγγενόρεμα, όταν το ρέμα περάσει από το φαράγγι που σχηματίζεται κάτω από το αρχαίο κάστρο της Βρύναινας, βγαίνει σε ανοιχτό χώρο. Από αυτό περνάει αγροτικός δρόμος, που συνδέει τον Πλάτανο με τη Βρύναινα και το Μοναστήρι της Κάτω Ξενιάς. Εκεί είναι κτισμένο ένα δίτοξο γεφύρι, το γεφύρι του Κάναλου. Του γεφυριού αυτού η μεγάλη καμάρα, γκρεμίστηκε το χειμώνα 2003 -2004, μετά από διάβρωση των θεμελίων του ανατολικού ακρόβαθρου.

4) Νοτιοανατολικά του χωριού Πλάτανος, πάνω σε ένα βραχώδες στένεμα, οι κάτοικοι του χωριού έφτιαξαν το γεφύρι που τους περνούσε στα απέναντι χωράφια και από εκεί προς την Αρχαία Άλω, τη Σούρπη και το Πτελεό. Το γεφύρι αυτό φέρει το όνομα του μυλωνά Χατζηαλέξη. Είναι δίτοξο, με τη μεγάλη του καμάρα, τη βορινή, να εδράζει το ακρόβαθρό της πάνω στο συμπαγή βράχο της όχθης. Το άνοιγμα του τόξου, είναι 7,13 μέτρα, το φάρδος 1,75 μέτρα και το ύψος του 4,80 μέτρα.

5) Από τις βόρειες – βορειοανατολικές πλαγιές του Γερακοβουνίου (1724 μ.), ξεκινούν τα ρέματα Περιβολάκι και Χαρχάλι, τα οποία συγκλίνουν στο Πετροκάναλο. Στην συνέχεια και αφού πιο κάτω συμβάλλουν το ρέμα της Νεροσπηλιάς και του Στήθους, δημιουργούν το Τσιγγενόρεμα. Aνάμεσα από τις κορφές Κρεββάτια (732 μ.) και Ξεροβούνι (576 μ.) το ρέμα σχηματίζει το πιο δύσβατο και άγριο του φαράγγι, στην έξοδο του οποίου περνάει ο επαρχιακός δρόμος Κοκκωτών – Βρύναινας. Μερικές δεκάδες μέτρα πιο κάτω, με συντεταγμένες είναι κτισμένο ένα υπέροχο μονότοξο γεφύρι, το πιο όμορφο και επιβλητικό της περιοχής.

gefiri kal

Στη συνέχεια αναφέρονται τα γεφύρια που είναι χτισμένα σε διάφορες περιοχές του Δήμου Αλμυρού, εκτός της οροσειράς Όθρυς.

6) Βόρεια του χωριού Κωφοί του Δήμου Αλμυρού, βρίσκονται τα ρέματα: Γαβρόρεμα και Σπηλιόρεμα. Η συμβολή αυτών των δύο ρεμάτων σχηματίζει ένα φαράγγι το οποίο περνάει ανάμεσα από τους λόφους «Στριβός» (425μ) και «Τσαμαδή» (510μ.) και κατεβαίνει μέχρι την αρχή του κάμπου του Αλμυρού (Κρόκιο Πεδίο). Βόρεια του Παλιού Πλατάνου το ρέμα διασχίζει τον κάμπο και ονομάζεται «Μαγγανίτσα». Από το χωριό Πλάτανος, ο δρόμος που οδηγούσε στον Αλμυρό, περνούσε από το ρέμα της Μαγγανίτσας. Εκεί κατασκευάστηκε ένα πέτρινο γεφύρι, που είναι το 1ο γεφύρι της Μαγγανίτσας. Το γεφύρι είναι μονότοξο, με τα βάθρα του να βρίσκονται στις όχθες του ρέματος. Το γεφύρι πλέον χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση των γεωργών, ενώ έχει δημιουργηθεί διάδρομος από σκυρόδεμα στην κοίτη του ποταμού, δίπλα και ανατολικά του γεφυριού.

7) Άλλο ένα γεφύρι, για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της διαδρομής Αλμυρού – Σούρπης – Πτελεού, κατασκευάστηκε πάνω από το ρέμα της Μαγγανίτσας. Το γεφύρι αυτό, πανομοιότυπο με το προηγούμενο, πρέπει να κατασκευάστηκε την ίδια περίοδο και ίσως από το ίδιο συνεργείο, τους ίδιους μάστορες.Διαφέρει από το πρώτο, μόνο ως προς το φάρδος του, το οποίο είναι πέντε μέτρα και το βάθος της θεμελίωσής του που είναι ογδόντα εκατοστά.

8) Από την κεντρική πλατεία του Πλατάνου περνάει ένας μικρός χείμαρρος. Ο χείμαρρος αυτός, από πολύ παλιά, είχε γεφυρωθεί με ένα μονότοξο γεφυράκι του οποίου η αψίδα σχημάτιζε ημικύκλιο. Στη συνέχεια ένα καινούργιο γεφύρι στήθηκε ανατολικά από το πρώτο εφαπτόμενο επάνω του. Το δεύτερο γεφύρι, διαφορετικό από το παλιό ήταν της ίδιας τεχνικής και ίσως της ίδιας εποχής έργο με εκείνα που είναι κατασκευασμένα στο ρέμα της Μαγγανίτσας. Πολύ αργότερα το κατάστρωμα και των δύο γεφυριών ενοποιήθηκε και ασφαλτοστρώθηκε για να εξυπηρετήσει  σύγχρονες ανάγκες. Ένα μεγάλο τμήμα του ρέματος κτίσθηκε, αποτελώντας προέκταση της πλατείας του χωριού.

9) Ο χείμαρρος Χολόρεμα αποστραγγίζει τα νερά των βορειοδυτικών απολήξεων της Όθρυος και της δυτικής πλευράς της λεκάνης του Αλμυρού. Επτά χιλιόμετρα μετά την Ευξεινούπολη, ο επαρχιακός δρόμος που οδηγεί από τον Αλμυρό στα βορειοδυτικά χωριά του Δήμου συναντά το Χολόρεμα. Εκεί, για το πέρασμα του χειμάρρου, έχει κατασκευαστεί τρίτοξο πετρογέφυρο, με φάρδος ικανό να περάσει ένα μικρό αυτοκίνητο. Αποτελείται από δύο μεγάλες καμάρες κάτω από τις οποίες περνάει το ρεύμα του χειμάρρου και μια μικρότερη νοτιότερα η οποία γεφυρώνει ένα μικρό ρέμα το οποίο συμβάλλει στο Χολόρεμα.

gefiri small

10) Στον Πτελεό, μετά το ελαιοτριβείο του συνεταιρισμού του χωριού, κατευθυνόμενοι προς το Πηγάδι, στα δεξιά του δρόμου και για αρκετό μήκος υπάρχει ένα μικρό ρέμα,  το Αγγιανόρεμα. Σε μικρή απόσταση από το Νεκροταφείο ο δρόμος περνά πάνω από το ρέμα. Λίγο πριν την καινούργια γέφυρα, είναι κτισμένο ένα μικρό πέτρινο γεφύρι, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι πολλά χρόνια παλιότερα. Είναι φτιαγμένο από σχιστόλιθους, έχει άνοιγμα τόξου 3,65 μέτρα, ύψος 1,75 μέτρα και το φάρδος της βάσης του (στα ακρόβαθρα) είναι 2,30 μέτρα. Το ενεργό μήκος  γεφυριού και λιθόστρωτου, είναι 11 μέτρα και σήμερα εξυπηρετεί μόνο παρακείμενο ελαιοπερίβολο.

11) Νότια του Πτελεού και δυτικά της ακτής Λειχούρα υπάρχει ένας ασβεστολιθικός λόφος (Γρίτσα) μικρού ύψους, του οποίου η κορυφή στεφανώνεται από το περιτοίχισμα ενός Μυκηναϊκού Κάστρου. Στα νοτιοανατολικά ριζά του λόφου της Γρίτσας, υπάρχει πηγή η οποία δημιουργεί ένα ποτάμι με μικρή παροχή, που δεν στερεύει καθ΄όλη την διάρκεια του έτους. Σε μικρή απόσταση από την πηγή κάτοικοι του χωριού είχαν κατασκευάσει κεραμοποιεία, εκμεταλλευόμενοι το νερό και την καλής ποιότητας άργιλο της περιοχής. Για την διευκόλυνσή τους στο πέρασμα του μικρού ποταμιού, έκτισαν ένα πέτρινο γεφύρι.

Οι πληροφορίες για τα γεφύρια έχουν αντληθεί από την ιστοσελίδα της ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, από την ιστοσελίδα του ΕΟΣ Αλμυρού και την εξαιρετική καταγραφή του Κων/νου Ζούπη.