Αναζήτηση
logo
Το Παλαιό Γυμνάσιο
Κτίσμα καταπληκτικής αρχιτεκτονικής το οποίο έχει χαρακτηρισθεί έργο τέχνης. Το οικοδόμημα και ο εκπαιδευτικός όρος Γυμνάσιο συναντιούνται στο κτήριο αυτό. Είναι ένα από τα ελάχιστα κτίσματα που είναι πραγματικά στολίδι για την πόλη. Η ιστορία του είναι συνυφασμένη με την ιστορία του Αλμυρού και κατά ένα μέρος με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας. Ως εκπαιδευτικός όρος το γυμνάσιο λειτουργεί στον Αλμυρό για πρώτη φορά το 1922 – 23 με μια τάξη, την πρώτη, έναν διευθυντή, έναν καθηγητή και 39 μαθητές. Το κτήριο ολοκληρώθηκε και άρχισε να χρησιμοποιείται ως εκπαιδευτήριο το 1933 μετά από πολλές προσπάθειες καθηγητών και παραγόντων της πόλεως, ενώ οι μαθητές ανέρχονται σε 210.
 

Ήταν διώροφο με δύο αίθουσες στο ισόγειο, τέσσερις συν το γραφείο καθηγητών στον πρώτο όροφο, μία αίθουσα γυμναστικής στο υπόγειο και μια αποθήκη. Το 1963 για να καλυφθούν οι τότε ανάγκες αιθουσών οικοδομείται το μικρό κτήριο, που συνηθίζεται να ονομάζεται Πέτρινο.

Το Γυμνάσιο Αλμυρού πέρα από τα παιδιά της πόλης φιλοξενούσε και τα παιδιά από ολόκληρη την περιοχή (τέως επαρχία Αλμυρού), έτσι κατά τα έτη 1971 έως 1975 οι μαθητές αναφέρεται ότι  ξεπερνούσαν  τους χίλιους. Το στεγαστικό – όπως είναι λογικό-  ήταν οξύ πρόβλημα και έτσι το 1976 με την δημιουργία του νέου κτηρίου στην θέση «Πλατάνια» το εκπαιδευτήριο μεταφέρεται.

Στο Γυμνάσιο στεγάζονται οι τεχνικές σχολές της πόλεως ως το 1980, που ο μεγάλος σεισμός τραυματίζει το κτίριο, το οποίο εγκαταλείπεται. Το 1986 η Ε’ Εφορεία Νεότερων Μνημείων του υπουργείου πολιτισμού το χαρακτηρίζει διατηρητέο μνημείο, ως έργο τέχνης και αρχίζει ένας μαραθώνιος για την επισκευή του η οποία ολοκληρώνεται το 2001.

Από το 2001 έως το 2005 στο Γυμνάσιο φιλοξενούνται υπηρεσίες του Δήμου Αλμυρού και ο ίδιος ο Δήμαρχος λόγω επισκευών του κτηρίου του Δημαρχείου. Από το 2005 ως σήμερα φιλοξενείτε το μουσικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Αλμυρού, ενώ συζητάτε στην συνέχεια να στεγαστεί σ’ αυτό το προς σύσταση Ινστιτούτο τεκμηρίωσης της ιστορίας της περιοχής.

Έτσι, μαζί με το Μουσείο της πόλης που βρίσκεται απέναντι του και το Πέτρινο, (του οποίου η μια αίθουσα έχει παραχωρηθεί για στέγαση των γραφείων της Φιλάρχαιου Εταιρίας Αλμυρού, εταιρίας που τόσα πολλά έχει προσφέρει για την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής), θα αποτελέσουν ένα ιστορικοπολιτιστικό τρίπτυχο.