Αναζήτηση
logo
Παραλίες

Πέντε χιλιόμετρα ανατολικά του Αλμυρού βρίσκεται το θαλάσσιο μέτωπο. Συνολικά το μέτωπο αυτό είναι μια εκτεταμένη αμμουδιά με αβαθή και ήρεμα νερά, η οποία αρχίζει στα βόρεια από το Χολόρρεμμα και καταλήγει νότια στον Άμφρυσο (Κεφάλωση) καλύπτοντας μια απόσταση 10 χιλιομέτρων.

Από εδώ ξεκινούν οι παραλίες του Δήμου Αλμυρού, που τελικά φτάνουν ως τον Ευβοϊκό κόλπο, στους ορμίσκους του Αγ. Δημητρίου.

Η παραλία του Αλμυρού (Καραγκιόλ) ξεκινά λίγο μετά το Αεροδρόμιο της Αγχιάλου. Με διαμορφωμένη πλαζ και αλιευτικό καταφύγιο αποτελεί προορισμό για αρκετούς πολίτες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αρκετά είναι τα καταστήματα που φροντίζουν για την εξυπηρέτηση των λουομένων, είτε για φαγητό είτε για νυχτερινή διασκέδαση, αφού κάθε καλοκαιρινό βράδυ η παραλία είναι γεμάτη από νέους που διασκεδάζουν.

Η επόμενη πλαζ είναι αυτή στην παραλία Ευξεινούπολης (Αη-Γιάννης ή Τσιγκέλι). Κι εδώ υπάρχουν παρόμοιες εγκαταστάσεις με αυτές της παραλίας Αλμυρού, ενώ υπάρχει κι εδώ αλιευτικό καταφύγιο για τις βάρκες. Στη συνέχεια υπάρχει η παραλία Χοροστάσι που τελειώνει στην ΒΙΠΕ Αλμυρού, όπου υπάρχει ακόμη ένα αλιευτικό καταφύγιο. Η παραλία Χοροστάσι χρησιμοποιείτε από τις βιομηχανίες της περιοχής ως χώρος φόρτωσης-εκφόρτωσης.

Στη συνέχεια ο επισκέπτης θα συναντήσει τον υδροβιότοπο του Όρμου Σούρπης, ο οποίος αποτελεί σημαντικό οικοσύστημα. Η περιοχή είναι βιότοπος που φιλοξενεί σημαντικά είδη πτηνών. Βέβαια, δεν αποτελεί παραλία, καθώς είναι ελώδης περιοχή. Το ίδιο ισχύει για όλους τους όρμους στην διαδρομή προς την Αμαλιάπολη (Μιτζέλα), από την πλευρά του κόλπου του Αλμυρού.

Η πρώτη παραλία που συναντάμε σ’ αυτή τη διαδρομή είναι η Καλαδιά, η οποία στην ουσία βλέπει στον Παγασητικό και στη nhes Newσυνέχεια, κοντά στη Μιτζέλα βρίσκεται η παραλία Βαρούτσικος. Εντός της Αμαλιάπολης βρίσκεται η παραλία που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου κάθε καλοκαίρι. Σίγουρα η Μιτζέλα είναι ένας από τα σημαντικότερα θέρετρα του Δήμου, αφού στο χωριό υπάρχουν όλα όσα χρειάζεται ένας παραθεριστής. Όμορφη παραλία υπάρχει και στο νησάκι Κίκυνθος, απέναντι από την Αμαλιάπολη, αλλά και στην περιοχή Βαλτάς, στη διαδρομή προς τις Νηές. Τέλος, ο οικισμός Νηές αποτελεί τον δεύτερο σημαντικό πόλο (μετά τη Μιτζέλα) προσέλκυσης λουόμενων κατά τους θερινούς μήνες στην περιοχή της Σούρπης.

Η διαδρομή Μιτζέλα – Νηές – Αγία Μαρίνα Πτελεού είναι γεμάτη από μικρούς κολπίσκους, πανέμορφους και με πεντακάθαρα νερά, πολλοί από τους οποίους είναι προσβάσιμοι μόνο από τη θάλασσα. Μικρές παραλίες όπως η Παχιά Άμμος, η παραλία της Μπρινιώτισσας, η Δράκα, η Μητρούνα, η Κοτσικιά και το Καραβοτσάκι συμπληρώνουν τις δύο μεγάλες παραλίες της περιοχής, από την πλευρά του Παγασητικού. Αυτές οι δύο (από τις γνωστότερες του Πτελεού) είναι οι συνεχόμενες παραλίες της Αγίας Μαρίνας και της Λεύκης, οι οποίες είναι εξοπλισμένες με ομπρέλες και ξαπλώστρες για τους επισκέπτες, ενώ υπάρχουν καταστήματα τόσο για φαγητό όσο και για ποτό.

leixouraΔίπλα στο Πηγάδι υπάρχουν οι παραλίες της Ροδιάς και της Παναγιάς, για όσους διαμένουν στην όμορφη παραλία του Πτελεού και δεν θέλουν να ταξιδέψουν μακριά από το Πηγάδι. Πηγαίνοντας από το Πηγάδι προς το Αχίλλειο, από τον παραλιακό δρόμο, βρίσκουμε την παραλία στο Λουτρό και στη συνέχεια τη Λειχούρα. Στο Λουτρό υπάρχουν λιγοστά καταστήματα που εξυπηρετούν τους λουόμενους αλλά και τους κατοίκους της περιοχής. Στη νότια άκρη της Λειχούρας, μετά την παραλία, βρίσκεται ο υδροβιότοπος της περιοχής.

Ακολουθεί το Αχίλλειο, με λίγες παραλίες που βρίσκονται εντός του χωριού, που δεν αφήνουν αδιάφορους τους κατοίκους αλλά ούτε και τους επισκέπτες. Όμως οι ομορφότερες παραλίες του Αχιλλείου βρίσκονται στον οικισμό του Αγίου Δημητρίου, με θέα ακριβώς απέναντι στη Βόρεια Εύβοια. Περισσότερες από 10 παραλίες και κολπίσκοι φιλοξενούν πλήθος παραθεριστών το καλοκαίρι, που κατακλύζουν την περιοχή από τη μία άκρη, όπου δίπλα στην παραλία βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου, μέχρι την άλλη, που φτάνει στα σύνορα με τη Φθιώτιδα.