Αναζήτηση
logo
Το Σιτάρι
Το σιτάρι ή στάρι ή σίτος, είναι ένα φυτό που καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο. Είναι το δεύτερο σε συγκομιδή δημητριακό μετά τον αραβόσιτο, με τρίτο το ρύζι. Ο καρπός του σίτου είναι μια βασική τροφή που χρησιμοποιείται στην παρασκευή αλευριού, ζωοτροφών και ως προς πρώτη ύλη στην παρασκευή αλκοολούχων ποτών και καυσίμων. Ο φλοιός του μπορεί να αποσπαστεί από τον καρπό και να αλεστεί, δίνοντας το λεγόμενο πίτουρο.

Ο σίτος καλλιεργείται επίσης για τη βοσκή ζώων, καθώς και για το άχυρο, τον κορμό του φυτού που χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή ή υλικό κατασκευών. Το σιτάρι, όπως και τα άλλα δημητριακά που καλλιεργούνται στην περιοχή μας, όπως η βρώμη, η σίκαλη, το κριθάρι περιέχουν μια πρωτεΐνη, τη γλουτένη, στην οποία πολύ άνθρωποι είναι δυσανεκτικοί (αλλεργικοί και κατά κάποιο τρόπο), εκδηλώνοντας τη λεγόμενη κοιλιοκάκη, ένα είδος εντεροπαθειας.
Η καλλιέργεια σιτηρών είναι η σημαντικότερη στα σιτοχώραφα του Δήμου Αλμυρού. Οι εκτάσεις που καλλιεργούνται με κάθε είδους δημητριακό (σιτάρι, κριθάρι, βρώμη κλπ) φτάνουν τα 154.000 στρέμματα, αποτελώντας σημαντικό οικονομικό παράγοντα για πολλούς δημότες.