Αναζήτηση
logo
Ταυτότητα Δήμου

Η πόλη του Αλμυρού είναι μια σύγχρονη πόλη, χτισμένη στο κέντρο μιας εύφορης πεδιάδας γνωστής με το όνομα «Κρόκιο Πεδίο», η οποία διασχίζεται από χείμαρρους. Έχει πληθυσμό 7.566 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Απέχει 32,5 χλμ. ΝΔ από το Βόλο, όπου υπάρχει εμπορικό λιμάνι. Η πόλη βρίσκεται πλησίον της Εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης οπότε είναι εύκολα προσβάσιμη στους επισκέπτες. Επίσης, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την πόλη υπάρχει το πολιτικό αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου.

Ο Αλμυρός αποτελεί σημαντικό αγροτικό και εμπορικό κέντρο του Νομού Μαγνησίας, ενώ εξελίσσεται και σε κέντρο αγροτουρισμού για την περιοχή. Λογικό είναι ο Αλμυρός να έχει τον αρχαιότερο γεωργικό συνεταιρισμό της Ελλάδας, καθώς στον εύφορο κάμπο του καλλιεργούνται σιτηρά, κηπευτικά, βαμβάκι, καλαμπόκι, ελιές, αμυγδαλιές, αμπέλια, κ.ά.

Όμορη κωμόπολη του Αλμυρού είναι η Ευξεινούπολη, που έχει 2.501 κατοίκους. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τόσο ο Αλμυρός όσο και η Ευξεινούπολη αλλά και ο Πλάτανος έχουν τις δικές τους παραλίες στον κόλπο του Αλμυρού. Βέβαια η νοτιοδυτική πλευρά της Μαγνησίας, την οποία αποτελεί εξ ολοκλήρου ο Δήμος Αλμυρού, είναι διάσπαρτη από πανέμορφες παραλίες.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν άλλες δύο μεγάλες κωμοπόλεις, η Σούρπη (2.008 κάτοικοι) και ο Πτελεός (1.326 κάτοικοι). Όμως, πολλά είναι τα χωριά και οι οικισμοί του Δήμου γι’ αυτό περισσότερα στοιχεία για τις πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά, οικισμούς και παραλίες της περιοχής θα βρείτε στην σελίδα των Δημογραφικών και Στατιστικών στοιχείων.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αλμυρού μπορείτε να δείτε πλούσια ευρήματα νεολιθικής εποχής, ενώ ακριβώς απέναντι μπορείτε να επισκεφτείτε το παλαιό Γυμνάσιο Αλμυρού, ένα μνημειώδες νεοκλασικό κτίριο των αρχών του αιώνα μας που μαζί με το Μουσείο αποτελούν τα παλαιότερα κτίρια της περιοχής. Λίγο έξω από την πόλη βρίσκεται το Δάσος Κουρί, μια έκταση 1200 στρεμμάτων είναι ιδανικός τόπος περιπάτου πνιγμένο στις βελανιδιές με το παραδοσιακό τρενάκι, όμορφες τεχνητές λίμνες αλλά και ζώα που κυκλοφορούν ελεύθερα. Το καταπράσινο όρος Όθρυς, που στέκεται επιβλητικά πάνω από ολόκληρο το Δήμο, προσφέρεται για τους λάτρεις της πεζοπορίας και του κυνηγιού και αποτελεί ιδανικό τόπο για τον φυσιολάτρη επισκέπτη.

Ο Δήμος Αλμυρού αποτελείται από τη Δημοτική Ενότητα Αλμυρού, την Δημοτική Ενότητα Σούρπης, την Δημοτική Ενότητα Πτελεού και την Δημοτική Ενότητα Αναύρας.