Αναζήτηση
logo
Χορευτικός Όμιλος Αλμυρού

Το 1984 ιδρύεται στον Αλμυρό σχολή παραδοσιακών χορών με την επωνυμία “Σχολή χορού Π. Γκουντάρα”. Διευθυντής της σχολής αυτής είναι ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Γκουντάρας Κων/νος. Σκοπός της η διάδοση της τοπικής παράδοσης. Το 1985 από σχολή χορού γίνεται “Χορευτικός Όμιλος Αλμυρού” με την υπ’ αριθμ. 16/31-1-86 απόφαση του πρωτοδικείου Βόλου. Εγγράφονται μέλη και αρχίζει μια συντονισμένη προσπάθεια στην επαρχία Αλμυρού, ώστε να βρεθούν χοροί, τραγούδια, έθιμα και παραδόσεις. Για το λόγο αυτό ο Όμιλος διατηρεί δύο τμήματα:

Χορευτικό τμήμα

  Σ’ αυτό κάθε περίοδο διδάσκονται περισσότερα παό 100 παιδιά διάφορους χορούς της Πατρίδας μας. Αρχίζουν πάντα με τοπικούς χορούς, δηλαδή της επαρχίας Αλμυρού. Στη συνέχεια διδάσκονται χορούς των προσφύγων από Ανατολική Ρωμυλία και αυτό, γιατί κατοικούν πρόσφυγες στην περιοχή του Αλμυρού. Διδάσκονται επίσης χορούς των διάφορων φυλών, ήτοι Σαρακατσάνικους και Βλάχικους, για τον ίδιο λόγο και τέλος Νησιώτικους, Ηπείρου και Χασάπικα. Για το σκοπο αυτό ο Όμιλος διαθέτει ιματιοθήκη με 65 κουστούμια περίπου.

Το Χορευτικό τμήμα έχει αναπτύξει πολύ μεγάλη δραστηριότητα. Συγκεκριμένα: ‘Εφερε στο φως χορούς του Αλμυρού ποτέ δεν ήταν γνωστοί. Οι χοροί αυτοί είναι: “Ο συρτός Αλμυρού” και “ο Διπλός Αλμυρού”. Μαζί με τους χορούς αυτούς ήλθαν στην επιφάνεια και τα τραγούδια της περιοχής με τα οποία και χορεύονταν: “Νάμουν πουλί στον Αλμυρό” διπλός χορός, “Στη Βρύναινα ένα νερό” συρτός Αλμυρού, “Στα κουφιώτικα τα μέρη” συρτός Αλμυρού κλπ. Τόσο οι χοροί όσο και τα τραγούδια διδάσκονται, χορεύονται και τραγουδιένται από τους μαθητές του Ομίλου. Τα χορευτικά τμήματα παρουσιάζουν συνέχεια την τοπική παράδοση. Αρχικά παρουσιάσθηκε σ’ όλα σχεδόν τα χωριά της επαρχίας Αλμυρού, στην πόλη του Αλμυρού, σε περιοχές της επαρχίας και σε αλλοδαπούς τουρίστες, σε μεγάλες πόλεις τις Πατρίδας μας, όπως Βόλο, Λαμία, Λάρισα, Νάουσα, Σκίαθο, Βελεστίνο κλπ. Στη συνέχεια σε διεθνή Φεστιβάλ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια δε κάθε καλοκαίρι δίνονται παραστάσεις σε χώρες τις Ευρώπης. Ήδη οι χορευτικές ομάδες του Ομίλου ταξίδευσαν στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στο Λιχτενστάιν, στη Γαλλία, και στην Ελβετία. Σ’όλες αυτές τις χώρες οι εμφανίσεις έγιναν με την τοπική φορεσιά “ΤΟ ΑΝΤΕΡΙ”.

Λαογραφικό τμήμα

xoa_2   Στο τμήμα αυτό οι συνεργάτες είναι περισσότερο ηλικιωμένοι που αγαπούν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Τραγουδούν παλιά τραγούδια της περιοχής και μιλούν στους νέους για τα έθιμα που έζησαν και θυμούνται. Οι ίδιοι δε με την σειρά τους πολλές φορές τα παρουσιάζουν κατά την διάρκεια εκδηλώσεων. Έτσι λοιπόν, μέσα από τις αφηγήσεις τους και τα μισοκαταστραμμένα έντυπα που ανακαλύπτονται σε παλιές βιβλιοθήκες, έχουν έλθει στο φως, με την βοήθεια του Ομίλου, στοιχεία που κάτω από άλλες συνθήκες θα χάνονταν με την πάροδο του χρόνου.

Έχουν παρουσιασθεί μέχρι τώρα:

  • α. Έθιμα της αποκριάς
  • β. Έθιμα του γάμου και συγεκριμένα “το στήσιμο της Θηκιαστής” και “τα προζύμια”
  • γ. “ο τρόπος του θερισμού με τα δρεπάνια”
  • δ. “τα κάλαντα των Φώτων” με τους φωτιστάδες κατά τον γνωστό τρόπο που τραγουδιένται και παρουσιάζονται στην περιοχή Αλμυρού

Όλα τα παραπάνω έθιμα παρουσιάζονται κάθε χρόνο σ’ εκδηλώσεις που οργανώνει ο Όμιλος την περίοδο της αποκρηάς είτε σε κλειστό χώρο είτε, αφού πρώτα μαγνητοσκοπηθούν, απο τα τομικά τηλεοπτικά κανάλια. Επίσης από τον πρόεδρο του Χ.Ο.Α., καθηγητή κ. Κων/νο Γκουντάρα, μετά από μία επίμονη προσπάθεια καταγραφής και αξιολόγησης στοιχείων, τα οποία ήλθαν στο φως, αφού προηγουμένως γύρισε όλα τα χωριά της περιοχής, έχουν εκδοθεί δύο βιβλία με αντικείμενο: Το πρώτο “Κάλαντα – Ήθη και έθιμα Δωδεκαημέρου και Πάσχα επαρχίας Αλμυρού” σε δύο εκδόσεις και το δεύτερο “Η φορεσιά του Αλμυρού” επίσης σε δύο εκδόσεις.